Kilebein

Kilebeinet er en liten knokkel i hodeskallen som hører med til de indre strukturene i skallen og er delvis dekket av andre bein (særlig ganebeinet og ansiktet). Beinet ligger på undersiden av hjernekassa og utgjør den fremste delen av innerkraniet. Utstikkere fra kilebeinet stikker ned i ganen, opp bak øyet og dekker den innerste del tinningen hos pattedyr. På toppen av benet er sella turcica, som holder hypofysen. Inni benet nedenfor denne er en to-delt bihule med ørtynn vegg man kan operere på hypofysen gjennom, og betennelse i denne bihulen kan ha dødelig innvirkning på venesinusene nærved.

Det meste av de øvrige delene i den synlige delen av hjernekassa tilhører skalletaket. Siden kilebeinet er en del av innerkraniet er det tynnere og mindre solid enn andre bein i hjernekassa, og et slag mot tinningen vil derfor være farlig for mennesker og andre pattedyr med stor hjernekasse, især fordi at det kan forårsake store blodomløpsforstyrrelser til hjernen.

Kilebeinet har en serie med par av åpninger for nerver og blodårer.

I den fremste delen inne i øyehulen:

Bak øyehulen (under hjernekassen):

Kilebeinet danner også framkanten av foramen lacerum, et større par med åpninger der en utløper av ansiktsnerven (hjernenerve VII) of flere blodårer går.